Nieuwsbrief mei 2023

Printen
bekijk online
 

stichting marijn

 
banner top licht
 
   
 
 
Nieuwsbrief mei 2023
 
Beste vriend van de Stichting Marijn, middels deze nieuwsbrief houden we U op de hoogte van de activiteiten van de Fundación Marijn in Puerto Cabezas, Nicaragua.
 

Het is al enige tijd geleden dat u iets van ons heeft gehoord. Dit komt door de politieke situatie in Nicaragua die veel veranderingen heeft gebracht. Veranderingen die allereerst gevoeld worden door de bevolking daar, maar die nu ook grote gevolgen hebben voor het werk van Fundación Marijn in Bilwi.

 
---
 

Politieke situatie in Nicaragua

President Daniel Ortega van het Frente Sandinista is al sinds 2007 aan de macht, zijn vrouw Rosario Murillo is de vicepresident. Zij hebben de touwtjes flink in handen. Politieke tegenstanders en kritische journalisten kunnen hun stem niet meer laten horen. Zij vluchten dus naar het buitenland of worden opgepakt. Ook de katholieke kerk heeft het te verduren, zelfs priesters belanden in de cel. In 2022 heeft het door de Sandinisten gecontroleerde parlement een wet aangenomen die het eenvoudiger maakt om niet gouvernementele organisaties te verbieden. Sindsdien heeft de Nicaraguaanse overheid al ruim 3100 organisaties verboden. Ook Fundación Marijn is niet gespaard gebleven en is zonder enige motivatie illegaal verklaard.

202305 01 stichting marijn

 
---
 

Gevolgen voor Fundación Marijn

We waren al een tijdje bang dat dit zou gebeuren, maar het bericht heeft ons toch overvallen. De gevolgen voor Fundación Marijn en de begunstigden zijn groot. De organisatie bestaat officieel niet meer. De educatieve programma’s zijn stopgezet en de medewerkers mogen hun werk niet meer doen. Het gebouw van Fundación Marijn is in beslag genomen door de overheid. Tot ons grote verdriet kunnen we onze activiteiten dus niet meer voortzetten op de manier die we gewend zijn. Deze ontwikkelingen voelen onrechtvaardig. Het is pijnlijk om te zien hoe alles dat we met zoveel enthousiasme, zorg en inzet hebben opgebouwd, ons door de vingers glipt.

Niet in de steek laten

Ondanks deze tegenslag wil het bestuur van Stichting Marijn de kinderen en jongeren daar niet in de steek laten. Er was de afgelopen tijd veel onduidelijk over wat we vanuit Nederland nog kunnen doen. Er is nu meer duidelijkheid en Stichting Marijn heeft een aantal beslissingen genomen. We blijven, buiten het zicht van de overheid, doorgaan met vooralsnog twee educatieve medewerkers en dus een veel kleiner bereik.  Zij kunnen een groep van dertig kwetsbare jongeren en kinderen regelmatig zien en helpen. Deze jongeren worden thuis en op school bezocht en krijgen twee keer per jaar een schooluniform en een tas vol schoolspullen zodat ze kunnen blijven leren voor een beter leven. We zijn blij dat we dit nog kunnen betekenen.

202305 02 stichting marijn

 
---
 

Gedaalde uitgaven

Door bovenstaande ontwikkelingen zijn de uitgaven van de stichting enorm gedaald. Het bestuur van Stichting Marijn heeft dan ook besloten om voorlopig het werven van fondsen in Nederland te stoppen. De vaste donateurs zijn inmiddels geïnformeerd. Met de reserves waarover Stichting Marijn beschikt kunnen de kleinschalige activiteiten voorlopig gefinancierd worden.  We houden de situatie in Nicaragua nauwlettend in de gaten en zullen hierop blijven anticiperen.

Met deze nieuwsbrief willen we u graag informeren, maar ook heel hartelijk bedanken voor uw voortdurende steun en betrokkenheid bij Stichting/Fundación Marijn. Uw bijdragen hebben ervoor gezorgd dat we sinds 2007 veel hebben bereikt voor kinderen, jongeren en gezinnen in Bilwi en dat we dit voorlopig nog op kleine schaal kunnen voortzetten. 

We kunnen ons voorstellen dat het nieuws u overvalt. Mocht u nog vragen hebben of meer willen weten over de situatie in Nicaragua, dan kunt u een mail sturen naar .

202305 03 stichting marijn

 
---
 
 
  Stichting Marijn werkt nauw samen met Fundación Marijn in Nicaragua. Stichting Marijn werft fondsen in Nederland. Fundación Marijn voert de projecten uit met een team van zeer betrokken en professionele lokale mensen.

-Erkende ANBI instelling nummer 50.755
-Kijk wat u kunt doen!.
 
 
 
   
 
 
uitschrijven
Powered by AcyMailing