Nieuwsbrief april 2021

Printen
bekijk online
 

stichting marijn

 
banner top licht
 
   
 
 
Nieuwsbrief april 2021
 
Beste vriend van de Stichting Marijn, middels deze nieuwsbrief houden we U op de hoogte van de activiteiten van de Fundación Marijn in Puerto Cabezas, Nicaragua.
 

November 2020: Orkanen Eta en Iota

Afgelopen november werd Nicaragua getroffen door twee zware orkanen. Het oog van beide orkanen trok recht over het gebied waar de Fundación Marijn werkt. De eerste orkaan, Eta, kwam op 4 november met winden van 240 kilometer aan land en liet een spoor van vernielingen achter. Nauwelijks twee weken later deed Iota dit nog eens dunnetjes over. Ongelooflijk dat twee zulke zware orkanen binnen een tijdsbestek van twee weken hetzelfde pad volgden. Het is angstig om een orkaan mee te maken, er zit niks anders op dan afwachten en hopen dat je huis nog overeind staat wanneer de orkaan is uitgeraasd.

stichting marijn nieuwsbrief 202104 02 600

 
---
 

Bilwi na de orkanen

De ravage na de orkanen was enorm, huizen waren omver geblazen of hadden geen dak meer. Ook huisraad, kleding, huisdieren en fruitbomen waren beschadigd of verdwenen. Meer dan 260 scholen in de regio konden (tijdelijk) niet meer gebruikt worden. Mensen zijn hun inkomsten kwijtgeraakt omdat hun gewassen of vissersboten zijn verwoest. De Fundación Marijn kon al snel helpen dankzij gulle donaties uit Nederland en hulp van onze Duitse partners Nicaragua Forum en Bilwida. Heel veel dank daarvoor! Met de donaties zijn hamers, zagen, spijkers, hout en golfplaten aangeschaft zodat gezinnen hun huizen konden repareren, ook is er gezorgd voor kleding en voedsel om de eerste dagen door te komen.

stichting marijn nieuwsbrief 202104 03 600

De Fundación Marijn heeft in de afgelopen jaren een goed netwerk in de wijken van de stad opgebouwd. Verschillende hulporganisaties, waaronder Unicef, zochten daarom na de orkanen de samenwerking met de Fundación Marijn om samen de uitgifte van noodhulp zoals hygiëne-kits, schoonmaakspullen, drinkwater en voedselpakketten te organiseren. Beetje bij beetje wordt alles opgebouwd, dit gaat sneller in de stad dan op het platteland. De grootste zorg is de mislukte oogst en dus tekort aan eten, en het vervuilde drinkwater, zeker in deze droge maanden waarin er ook nauwelijks regen valt. Drinken van vies water veroorzaakt diarree en andere ziektes waar met name kinderen de dupe van zijn. Helaas zullen dit niet de laatste orkanen zijn die de Caribische Kust van Nicaragua teisteren, hopelijk wordt er actiever geïnvesteerd in duurzamere oplossingen en bouwstijlen die de schade van toekomstige orkanen kunnen beperken.

stichting marijn nieuwsbrief 202104 04 600

 
---
 

Zorgelijke situatie: Covid, verkiezingen, nieuwe wetten en strenge controle

Behalve de orkanen zijn er tal van andere zorgelijke ontwikkelingen in Nicaragua. In november zijn de presidentsverkiezingen, zittend president Ortega wil dan winnen om zo zijn vierde achtereenvolgende termijn als president in te gaan. Volgens de oppositie leidt Ortega een corrupt regime en heeft hij het parlement, hooggerechtshof en de media in zijn zak. Sinds de volksopstanden van april 2018 werkt Ortega de oppositie op allerlei mogelijke manieren tegen, geweld en intimidatie worden niet geschuwd en eerlijke verkiezingen lijken ver weg. Internationale organisaties zoals VN en EU eisen aanpassingen van de Kieswet, maar het is onwaarschijnlijk dat daar gehoor aan wordt gegeven.
Afgelopen januari werd de zogenaamde 'Poetinwet' aangenomen. Middels deze wet wil de overheid meer controle krijgen over de Ngo's in Nicaragua, ook de Fundación Marijn heeft zich als 'buitenlandse agent' moeten laten registreren. De toekomst zal ons leren wat dit voor de Fundación betekent. En tenslotte Covid, volgens de cijfers heeft Nicaragua de minste Covid-doden van heel Latijns-Amerika. Er wordt in Nicaragua echter niet standaard getest op het virus, dus het is onduidelijk of deze informatie klopt. Er zijn geen maatregelen getroffen tegen de verspreiding van het virus, ook de vaccinatie is nog niet op gang gekomen. De regering heeft de toegang van mensen uit het buitenland wel aan banden gelegd, er vliegen nauwelijks nog luchtvaartmaatschappijen naar Nicaragua.

stichting marijn nieuwsbrief 202104 05 600

 
---
 

Lichtpuntjes!

Je zou bijna vergeten dat er ook lichtpuntjes zijn. Want natuurlijk zijn die er ook! In december haalden tien kinderen van de Fundación Marijn een diploma voor de basisschool of het voortgezet onderwijs. Een belangrijke en vrolijke dag die ons elk jaar weer sterkt om door te blijven gaan met ons werk. In februari, bij de start van het schooljaar hebben we onze kinderen een mooi schoolpakket kunnen geven. Blije koppies, en vooral heel veel zin om weer naar school te kunnen gaan, ook al ontbreekt daar het dak nog.
Een andere mooie ontwikkeling is dat de Fundación Marijn gevraagd is om een serie workshops te geven aan docenten van de plaatselijke Pabo; de opleiding voor basisschoolleerkrachten. Er doen 32 docenten aan mee. De workshops zijn bedoeld om de didactische vaardigheden van de docenten te verbeteren. De medewerkers van de Fundación Marijn zijn getraind in het gebruiken van werkvormen die activeren, motiveren en aanzetten tot leren. Dit is in de Nicaraguaanse klaslokalen echter nog geen vanzelfsprekendheid. Heel mooi dus dat de Pabo zich verder wil ontwikkelen en daarvoor de Fundación Marijn heeft gevraagd.

stichting marijn nieuwsbrief 202104 06 600

stichting marijn nieuwsbrief 202104 07 600

 
---
 

Dus, ondanks de moeilijke tijden en een onzekere toekomst, werken we stug door om het Marijn-programma te vullen met huiswerkbegeleiding, een maandelijks verjaardagsfeestje, samen eten, samen leren, de bibliotheek die weer dagelijks open is, vaders en moeders die samen leren bij de Ouderschool, de tienermoeders steungroep, huisbezoeken en schoolbezoeken. Allemaal kleine initiatieven zodat kwetsbare jongeren en kinderen samen kunnen leren voor een beter leven.
Bedankt voor uw aandacht. Voor meer informatie bezoek onze website of onze Facebookpagina

Stichting Marijn
NL68RABO0113419864

stichting marijn nieuwsbrief 202104 08 600

 stichting marijn nieuwsbrief 202104 09 600
---
 
 
  Stichting Marijn werkt nauw samen met Fundación Marijn in Nicaragua. Stichting Marijn werft fondsen in Nederland. Fundación Marijn voert de projecten uit met een team van zeer betrokken en professionele lokale mensen.

-Erkende ANBI instelling nummer 50.755
-Kijk wat u kunt doen!.
 
 
 
   
 
 
uitschrijven
Powered by AcyMailing