Nieuwsbrief november 2018

Printen
bekijk online
 

stichting marijn

 
banner top licht
 
   
 
 
Nieuwsbrief november 2018
 
Beste vriend van de Stichting Marijn, middels deze nieuwsbrief houden we U op de hoogte van de activiteiten van de Fundación Marijn in Puerto Cabezas, Nicaragua.
 
Rommelmarkt237

Winkel Marijn en succesvolle rommelmarkten

Van mei tot september was de Winkel Marijn voor het tweede jaar op rij open. We mochten weer gratis gebruik maken van een leegstaand winkelpand. Dankzij de hulp van een groep enthousiaste vrijwilligers, de vrijgevigheid van velen en onze klanten is er maar liefst 4560 Euro verdiend voor de projecten van de Fundación Marijn. De winkel is een tijdelijk initiatief, maar ons ‘rommelmartktteam’ verkoopt het hele jaar rond tweedehands kleding en andere artikelen op rommelmarkten in de buurt. Dit is een hele fijne inkomstenbron voor de Fundación Marijn. Tegelijkertijd dragen we ook bij aan het hergebruik van spullen.
 
---
 

opstanden600

Onrustige situatie in Nicaragua. Wat betekent dit voor de Stichting Marijn?

Ruim een half jaar geleden begonnen in Nicaragua protesten tegen de president en zijn beleid. De protesten werden gewelddadig neergeslagen door de overheid. Sinds april vielen er minstens 322 doden en 2000 gewonden. De situatie verslechtert nog steeds. De repressie is enorm, mensenrechten worden geschonden en de economie holt achteruit. Iedere vorm van protest, dus ook demonstreren, is inmiddels strafbaar. Mensen worden willekeurig opgepakt en vastgezet. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn er al 550 politieke gevangenen waaronder minstens 18 minderjarigen.

De gevolgen voor de economie zijn groot. Er zijn geen toeristen meer, veel mensen zien hun inkomsten dalen. Duizenden mensen zijn gevlucht naar buurland Costa Rica, ook komt er veel minder financiële steun uit Venezuela. De sancties die de VS hebben opgelegd eisen hun tol en de belastinginkomsten zijn met een kwart gedaald. Ook al wordt er in de regio waar de Fundación Marijn werkt niet veel gedemonstreerd, toch is het onvermijdelijk dat ook de Fundación de gevolgen van deze crisis voelt. In de afgelopen jaren werkten we steeds vaker samen met internationale organisaties waardoor we onze impact konden vergroten en steeds meer mensen bereikten. Door de politieke onrust worden er in onze regio voorlopig geen nieuwe projecten opgezet door deze organisaties. Dat betekent dat de Fundación weer afhankelijker wordt van de steun vanuit Nederland. Helaas hebben we voor het eerst in tien jaar ook geen Duitse vrijwilligers, de situatie is voor hen te onveilig.

Jet heeft in juli en augustus een bezoek gebracht aan Nicaragua en de Fundación Marijn en heeft gevoeld dat de sfeer in het land veranderd is. Er is angst voor wat er gaat gebeuren, mensen zijn somberder, het leven speelt zich meer binnenshuis af en minder op straat. Mensen in overheidsdienst voelen de druk om achter de president te blijven staan, doen ze dat niet dan volgt ontslag. Tegelijkertijd zijn de Nicaraguanen heel creatief in het maken van protestkunst zoals tekeningen, muziek en filmpjes waarmee ze hun ongenoegen uiten. De toekomst is ongewis, de president geeft geen ruimte voor onderhandelingen en repressie en intimidatie zijn aan de orde van de dag.

Voor nu blijven de medewerkers van de Fundación Marijn doen waar ze goed in zijn. Ze bieden kleinschalige hulp, een luisterend oor en ondersteuning aan de gezinnen die dit het hardst nodig hebben. Hier verandert de politieke crisis in Nicaragua niets aan!

 
---
 
Adelante237

Programma Adelante: sponsorproject.

Tachtig kwetsbare kinderen worden intensief begeleid met het programma Adelante! Doel is dat ze zelfbewuster in het leven staan, hun opleiding afmaken en vooruit kunnen. Het programma wordt mogelijk gemaakt door donateurs uit Nederland en inmiddels dragen ook enkele donateurs uit Duitsland bij. Dit programma bestaat al zo’n elf jaar. Kinderen die elf jaar geleden zijn opgenomen in het programma zijn nu volwassen en staan op eigen benen. We beginnen dus jaarlijks met een nieuw groepje kinderen. De foto hieronder is afgelopen juli gemaakt. Hierop staat Jet samen met kinderen van het eerste uur, inmiddels jongvolwassen. Binnenkort ontvangen de donateurs van Adelante een nieuwsbrief met informatie over de stand van zaken van het programma.
 
---
 
cars237

Leesproject Cars

Deze maand eindigt het leesproject Cars. Dit door het Amerikaans agentschap voor internationale ontwikkeling (USAID) gefinancierd project had als doel om de leescapaciteiten van jonge kinderen uit geïsoleerde dorpjes te verbeteren. De Fundación Marijn heeft gedurende twee jaar in 26 dorpjes in de regio gewerkt. De medewerkers hebben onderzoek gedaan naar de leesvaardigheid van kinderen en docenten bijgeschoold in het leesonderricht. Ook werd er lesmateriaal vertaald naar de lokale taal Miskito en zijn ouders betrokken bij workshops over opvoeding en het belang van onderwijs. Het was heel speciaal om in de afgelegen dorpjes te werken. De afstanden zijn groot en de wegen moeilijk begaanbaar. Vaak moesten medewerkers meerdere dagen reizen per bus, boot of te voet. Dankzij dit project heeft de Fundación bij kunnen dragen aan betere levensomstandigheden in afgelegen dorpjes die we met eigen middelen helaas niet kunnen bereiken.
 
---
 

Wilt u ons helpen?

Wij willen heel graag nog jaren doorgaan met ons werk. Alle kleine beetjes helpen, we zijn erg blij met uw donatie die we direct in Nicaragua besteden. U kunt ons ondersteunen met een (eenmalige) donatie. Dat kan via DONEREN

onderaan600

 
  Stichting Marijn werkt nauw samen met Fundación Marijn in Nicaragua. Stichting Marijn werft fondsen in Nederland. Fundación Marijn voert de projecten uit met een team van zeer betrokken en professionele lokale mensen.

-Erkende ANBI instelling nummer 50.755
-Kijk wat u kunt doen!.
 
 
 
   
 
 
uitschrijven
Powered by AcyMailing