Nieuwsbrief augustus 2020

Printen
bekijk online
 

stichting marijn

 
banner top licht
 
   
 
 
Nieuwsbrief augustus 2020
 
Beste vriend van de Stichting Marijn, middels deze nieuwsbrief houden we U op de hoogte van de activiteiten van de Fundación Marijn in Puerto Cabezas, Nicaragua.
 
foto1 237

Nicaragua en Covid-19

Latijns-Amerika is inmiddels het epicentrum van de pandemie. Ook Nicaragua ontspringt de dans niet. De regering houdt echter vol dat het virus niet zo gevaarlijk is en bovendien nauwelijks slachtoffers maakt in Nicaragua. Communicatie over aantallen zieken en doden is summier, maar er wordt aangenomen dat de officiële cijfers niet kloppen. De overheid heeft geen maatregelen afgekondigd, er worden zelfs nog steeds activiteiten voor grote groepen mensen georganiseerd. De Nicaraguanen passen hun dagelijkse leven dus zélf aan; kinderen worden niet naar school gestuurd, mensen komen minder op straat. Intussen stijgt het aantal doden, ze worden 's nachts begraven. Medisch personeel heeft nauwelijks beschermingsmiddelen en luidt de noodklok. Kritiek mag niet, verschillende artsen zijn ontslagen.
Het virus zelf is gevaarlijk, maar net zo desastreus zijn de gevolgen van corona voor een arm land als Nicaragua waar veel mensen hun brood verdienen met informeel werk, zij hebben nu geen inkomen aangezien er nauwelijks vraag is naar hun diensten. Ook naar buurlanden geïmmigreerde Nicaraguanen zijn hun werk kwijt geraakt. Honderden Nicaraguanen staan aan de grenzen met Costa Rica en Honduras om Nicaragua binnen te komen. De overheid eist echter een 'Covid-visum', een bewijs dat mensen niet besmet zijn. Kosten van de Covid-test zijn 150 dollar, een onmogelijk bedrag. Een pijnlijke situatie en een onverklaarbare beslissing van een bewind dat het virus onderschat en massale activiteiten organiseert, maar géén terugkerende Nica's binnenlaat.
 
---
 

Geen bezoek aan Nicaragua van Jet, Jannes en Solki

De tickets voor het jaarlijks bezoek van Jet, Jannes en Solki lagen al klaar, maar naar Nicaragua reizen is nu onmogelijk. Sinds maart vliegen er geen commerciële vluchten van of naar Managua en het ziet er naar uit dat dit voorlopig zo blijft. Dit jaar dus geen bezoek aan de Fundación Marijn, helaas niet fijn bijpraten met de medewerkers en niet samen lachen (en soms huilen) met de kinderen en jongeren. De huisbezoeken, de gesprekjes met de docenten op de scholen en het samenzijn met de kinderen en jongeren gaf altijd veel energie en zorgde voor een heel kort lijntje met de Fundación Marijn en een bak vol inspiratie voor de Stichting Marijn in Nederland. Whats app en andere digitale tools zijn fantastisch maar halen het niet bij een écht bezoek. Hopelijk komend jaar weer!
 
---
 

Voedselpakket voor elk gezin

De Fundación Marijn is zo'n 14 jaar geleden begonnen met voedselhulp, de focus is in de loop van de tijd verschoven naar duurzame en structurele ondersteuning en voedselhulp is geen onderdeel meer van het werk van Marijn. Op dit moment is een voedselpakket echter broodnodig. In Bilwi heeft iedereen het financieel zwaar door de crisis. De vissersvloot ligt voor anker in de haven. Veel mensen in de stad verdienen hun geld met de visvangst en van wat daarbij komt kijken, zij zitten nu zonder inkomen. Overheidssteun is er niet. Kwetsbare kinderen en hun gezinnen voelen dit het meest, kinderen hebben honger. Fundación Marijn heeft daarom voedselpakketten uitgedeeld aan alle kinderen en hun families. Het pakket met wat kilo's rijst, bonen, meel, suiker, koffie, maismeel en olie is een druppel op de gloeiende plaat maar werd met blijdschap ontvangen.
 
---
 

Foto4 600

Nieuw project

Toch een lichtpuntje in deze donkere tijden. Een nieuw project voor kinderen en jongeren in twaalf geïsoleerde dorpjes aan de rivier de Coco en zes kwetsbare wijken in de stad Bilwi. Stichting Marijn financiert vanuit Nederland het Adelante Project en het Biblioteca Programma. Naast deze langlopende en structurele projecten werkt Fundación Marijn ook op projectbasis in de regio. Dat gebeurde eerder al samen met o.a. Plan Nicaragua, IOM, Cars en UNPD. Door de politieke onrust rondom de opstanden in april 2018 hebben veel organisaties Nicaragua verlaten of de projecten op een laag pitje gezet. Maar nu gaat de Fundación Marijn samen met het Internationale Forum voor Inheemse vrouwen (FIMI) toch een project uitvoeren. Gericht op de inheemse Mayagna/Miskito bevolking langs de oevers van de rivier de Coco, en op kinderen en jongeren die van de kleine dorpjes naar de stad getrokken zijn.
Met dit project gaat Fundación Marijn door middel van workshops, spel, sport, theater en voorlichting laten zien dat het mogelijk is om je problemen op een geweldloze manier kleiner te maken of op te lossen en dat respect voor elkaar voorop moet staan. Een mooi project, maar ook een logistieke klus gezien de afstanden die per boot afgelegd moeten worden tussen de dorpjes.
 
---
 
Foto6 237

Vooruitblik 2021

Elk jaar weer lukt het ons om het Adelante Project en de Biblioteca te blijven draaien, op deze manier organiseert Fundación Marijn activiteiten voor kinderen, jongeren en hun ouders of verzorgers om samen te leren voor een beter leven. Dit doen we onder andere door kinderen naar school te helpen, door huiswerkbegeleiding, weerbaarheidslessen, psychologische consulten, een school voor moeders & vaders, huisbezoeken, schoolbezoeken, het bieden van een studeerplek, loopbaanoriëntatie, sport & spel, en door te luisteren, er te zijn, de mensen te zien. Ook in 2020 krijgen we de begroting weer rond, maar voor 2021 zien we het toch wel wat somber in. Zo hadden we dit jaar door corona geen rommelmarkten, geen winkel Marijn en geen schoolprojecten. We zijn hard aan het werk om ook in 2021 onze begroting sluitend te krijgen om alle geplande activiteiten te kunnen uitvoeren. Misschien heeft u een idee voor fondsenwerving of kent u kleine initiatieven voor goede doelen? Mail dan naar: . Natuurlijk kunt u ons ook met een financiële bijdrage helpen of vaste donateur worden. Dat kan via deze pagina DONEREN

 
---
 

Stichting Marijn helpen?

Vind je het leuk om de Stichting Marijn te ondersteunen? Dat kan op verschillende manieren. Zo kun je de website en sociale media up-to-date houden, ons helpen met de fondsenwerving, Spaanse informatie naar het Nederlands vertalen of een bestuursfunctie bekleden. Lijkt jou dat wat, of ken je iemand die hier geknipt voor is? Neem dan contact met ons op via .
 
 
  Stichting Marijn werkt nauw samen met Fundación Marijn in Nicaragua. Stichting Marijn werft fondsen in Nederland. Fundación Marijn voert de projecten uit met een team van zeer betrokken en professionele lokale mensen.

-Erkende ANBI instelling nummer 50.755
-Kijk wat u kunt doen!.
 
 
 
   
 
 
uitschrijven
Powered by AcyMailing